Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Как се лекува детската церебрална парализа?

Много се изкушавам да напиша,че успешното лечение на детската церебрална парализа преминава през преодоляването на „умствената парализа“ у възрастните. Това е точно така, защото успешно лечение има само при успешно единодействие между родител, педиатър невролог, рехабилитатор, ортопед, логопед, психолог, педагог и други специалисти като например стоматолог и офталмолог с насоченост за работа с такива деца и младежи. Когато едно или повече звена от тази верига се „парализира“, лечението става непълно и е обречено на неуспех. Например изключително важно е след проведена операция веднага да се провежда рехабилитация, целяща да се постигне увеличаване на мускулната маса и сила. Прескачането на този етап може да опорочи и дори да обезсмисли оперативната намеса. Медалът има и обратна страна – опитите да се лекува само консервативно, да се избягват и/или да се забавя времето за оперативните процедури водят задължително до бедни и неудачни резултати. Периодичните посещения при педиатър невролог са неотменима необходимост, без която лечението изобщо не може да бъде провеждано. Участието на всички специалисти по същия начин влияе на цялостния успех.

Много често ме питат на какво се дължат успехите ми с това заболяване. Имам успех само когато постигна единодействие. Моята тайна е, че зная „кога, кои, къде и колко“ мускули трябва да бъдат удължени или преместени, за да извършват друга работа. Но ако преместеният мускул не бъде преобучен от добронамерен рехабилитатор да върши новата си роля, няма полза от тази операция. Ако детето не получава лечение или не му се коригира лечението от педиатъра невролог ефектът на оперативната намеса няма да е добър.

Колкото в по-ранна възраст се оперира, толкова по-добри са резултатите. С течение на годините порочният натиск на небалансираната мускулатура довежда до необратими промени в костите и резултатите стават все по-непълни.

Примерите, които дадох, касаят борбата за физическа независимост. Важна е обаче и социалната адекватност. Тук е мястото на психолога, педагога, логопеда и други специалисти, занимаващи се с умственото усъвършенстване на пациента. Изключването им от лечението изключва самия пациент от пълноценното възприемане на себе си и околната среда. Загубва се възможността за самоусъвършенстване в умствен и физически смисъл.

Лечението на церебрално увреденото дете не е като да смениш скъсаната пружинка на повредения часовник и той да затиктака като нов, това е комплексна борба за подобряване на състоянието. Борба, в която до родителите застават различни специалисти. Всъщност застават само тези, които са „допуснати“.

Нека не „парализираме“ нито един от факторите, които могат да помогнат на детето в битката му с тази коварна болест.Ние всички сме негови съюзници!

2 коментара to “Как се лекува детската церебрална парализа?”

  1. Защо порасналите деца/над 20 години/с двигателни проблеми в България не са под постоянното задължително наблюдение на специалисти , а близките сами се лутат и търсят такива и за двигателните проблеми, и за умственото усъвършенстване-понякога с много средства и без резултат?

    • Понеже това е въпрос от компетентноста на правителството,аз го зададох на министъра.По-точно поисках здравната каса да отделя повече средства за хората болни от ДЦП,за да могат те да бъдат лекувани и наблюдавани.Отговорът беше= На този етап няма възможност.Същевременно над 1 000 000 000 /много нули нали/бяха прехвърлени от здравната каса в държавния бюджет.
      Може би имате предвид да се създаде център за лечение,за да не се затрудняват близките къде да лекуват болния.Точно това се стремим да създадем в МБАЛ МЕДЛАЙН КЛИНИК и се надявам да поставим началото още този месец.Не си мислете обаче,че получаваме някаква подкрепа. Не – общината отказа съвместен проект,за министъра писах по-горе,а регионалната здравна каса намалява бюджетите за нас всеки месец.Въпреки това ние лекуваме- без пари под масата,без плащане на консумативи,без избор на екип и други такива.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: