Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя лечението на счупените кости /фрактурите/

Фрактурата представлява цялостно или частично нарушаване на целостта на костта. Това може да се случи в нейната средна или крайна част или да засегне съседната става. Линията на счупване може да бъде напречна, коса, спирална или надлъжна. Костта може да бъде разделена надве части, може да има един или два допълнителни фрагмента или може да е раздробена на малки парченца. Травмата може да бъде съпроводена от рана, през която да се показват костните краища. Това затруднява значително лечението поради замърсяването, което е проникнало отвън и което заплашва с инфекция. Счупените кости могат да бъдат разместени в различни посоки, като оформят ъглова деформация  с налично или не скъсяване, вбиване или ротационно разместване или комбинация от всички. Възможно е и не е рядко да е налице счупване на дълга тръбеста кост, съпроводена с изкълчване на съседна става.

Причините, предизвикващи счупванията, могат също да бъдат най-разнообразни. Най-чести са тези от директен удар върху костта. Могат да се получат и при огъване или усукване –  например при падане от високо, съпроводено със завъртане на тялото. При прострелване с огнестрелно оръжие могат да се получат много сложни по форма фрактури. Например при увреда от ловна пушка от близко разстояние се получават костни дефекти, защото част от костите са буквално „издухани”от  снопа сачми. По-леки са авулзионните /отломъчни/ фрактури, когато сухожилие или връзка откъснат парченце кост. Най-интересни са така наречените стрес фрактури. Те не са предизвикани от психологически натиск, както бихме си помислили от името, а от постоянно физическо натоварване в една и съща посока, дълго време в една и съща точка. Пример за това е „маршовата” фрактура при войници на ходилото, при щангисти на подбедрицата, при копиехвъргачи на лакътя и други.

Винаги съм казвал, че счупената кост е честен противник и един добре обучен травматолог може да се пребори с проблема успешно и да върне пациента отново в активния живот. Има обаче и коварни счупвания, които са тежко предизвикателство, това са патологичните фрактури. Причините за тях са вродени и придобити заболявания като вродена чупливост на костите, остеопороза, първични или метастатични тумори, инфекция, радиация и много, много други. При тях основен проблем не е само променената костна цялост, а и увредената костна структура, която налага допълнително лечение.

Съществуват и заболявания, които не засягат пряко увредената кост, но влияят на оздравителния процес, като го препятстват и забавят. Такива са например диабетът, инфекциите на някои вътрешни органи, заболявания, изискващи приемането на кортикостероиди или антикоагуланти, анаболни стероиди и др.

Лечението на фрактурите може да бъде оперативно и консервативно /неоперативно/.

Консервативното лечение включва наместване на счупването и обездвижване на крайника. За тази цел се използват гипсови или полимерни бинтове или пластмасови ортези. В някои случаи се прилага постепенно наместване, като крайникът се затегля с тежести и след това се оставя затеглен в наместената позиция за дълго време, за да се получи костно срастване. Недостатъкът на този вид процедури са: продължителноста на обездвижването, което може и често довежда до увреда на съседни стави, и нестабилната позиция на костните фрагменти, която често е причина за разместване.

Оперативното лечение се разделя на – отворено наместване с вътрешно фиксиране /най-често плака с винтове, пирон и др./; закрито наместване и поставяне  на метален имплант през малък отвор; затворено наместване и поставяне на външен фиксатор.

Тук е мястото дебело, много дебело да подчертаем, че вътрешните и външните фиксиращи устройства са изключително разнообразни по форма, вид и предназначение и няма каталог на света, който да ги е описал всичките. Те могат да бъдат компресивни, самокомпресивни, заключващи, с намален контакт, подпорни, неутрализиращи, самостопяващи се и комбинация помежду им. Има такива, които променят формата си от топлината на тялото или от магнитно поле. Има дори такива, които се раздуват под налягане. Напоследък се създадоха и външни фиксиращи устройства, които могат да се управляват от компютър. Изборът е огромен и кое средство ще предпочетем, зависи от способностите на оператора и от финансовите възможности на пациента. Последното е наложително поради факта, че здравната каса не заплаща имплантите и инструментите за поставянето им.

В нашата болница обаче стандартните фиксиращи средства /плаки, винтове, пирони и др./ са безплатни за пациентите.

По този начин ние искаме да направим добрата медицинска практика достъпна до всеки един човек, който цени здравето си.

Съветите на доктор Ян:

  • Веднага обездвижете увредения крайник с подръчни средства.
  • Не яжте и не пийте след травмата, за да не препятствате евентуалното поставяне на упойка.
  • Не поставяйте лук, варен ориз и други плодове и зеленчуци, както и одрани ярешки, заешки и други кожи върху травмирания участък, за да не предизвикате инфекция и увеличаване на отока.
  • Обадете се на Бърза помощ или осигурете друг транспорт незабавно.
  • Дайте на шофьора адреса на MEDLINE HOSPITAL – ул.”Филип Македонски” 37.
  • Наберете 088 678 6733, за да уведомите д-р Янакиев да ви посрещне.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя лечението на счупените кости /фрактурите/”

Вашият коментар