Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 1 месец

Какво прави бебето най-много през първия месец? Плаче, основно плаче и то много. Плаче от глад,плаче от болка. Каква болка? Коремна, разбира се – колики от новата за него употреба на коремните органи – храносмилането. Като свърши храносмилането,започва да плаче,че е гладно. Като се нахрани плаче от храносмилането. Това е. Плаче жаловито ,тъжно. Когато се умори започва да звучи по меко и протяжно.Успокоява се , когато е взето на ръце и почуства топлината на майчиното тяло. Докато суче, то следи с поглед майчиното лице,сякаш го изучава. Така се изгражда свещената връзка : майка – бебе. Това е и единствения момент когато бебето е в състояние да съсредоточи погледа си за по дълго време. Ако искаме то да извърши това с предмет, то той трябва да е ярък и да е на около една педя от очите му. Това му се удава само за няколко секунди и то не винаги от първия път.

На тази възраст бебето хваща, но не същински, а поради наличния рефлекс за хващане. Обикновено то си държи ръцете в юмрук. Съществува и рефлекс на опора и той се проявява като поставим детето изправено. Тогава то изпъва крачета за опора чисто автоматично и дори може да изправи главичка за кратко време. Това изправяне на главата за 1 – 2 секунди може да се получи и при придърпване на детето напред към седеж за ръцете. То седи с клюмнала напред главичка, но ако побутнем тялото към по изправена позиция, то може да повдигне главичка за 1-2 секунди. Изправянето и придърпването на бебето до седеж не трябва да бъдат ежедневни упражнения в никакъв случай. На тази възраст такива тренировки не са необходими. Само личния педиатър  може да ги приложи като тестове за двигателното развитие на детето. На тази възраст вратната мускулатура е все още слаба и при придърпване на детето към седеж главата увисва назад.

Когато бебето лежи по гръб,то вече може да задържа главичката си средно положение, без да клюмва встрани дори за повече от 10 секунди. Когато детето е поставено по корем,то може да повдигне главичка дори за 2- 3 секунди и то дори в средно положение. То я поклаща нестабилно наляво – надясно. След това то полага глава обърната настрани за почивка.

Толкова за първия месец на кърмачето, за втория ще пиша следващия път.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 1 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: