Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 2 месец

Докато през първия месец може да се случи бебето да се усмихне, то тази усмивка е съвсем случайна, без никакъв социален елемент.  Някои наричат това проявление  „ангелска усмивка“. През втория месец бебето се усмихва,  когато майката се навежда към него и му говори нежни думи. Обикновено преди да заспи и малко след като се събуди, детето започва да издава звуци, най-често „а“ и „е“. Понякога прибавя „х“ и така се получава „аха“ или „ехе“.  Бебето вече се заслушва, когато чуе някои по-особени звукове като дрънкалка или звънче близо до него. Това заслушване се проявява, като детето „замира“, то спира за момент своя поглед и движения.

Физиологичната стегнатост на крайниците на детето, която е силно изразена след раждането, в тази възраст отслабва значително. Така например детето след раждането държи ръцете свити в юмручета. През втория месец то все по-често ги отпуска в разтворено положение, като тези периоди увеличават постепенно продължителността си. Когато детето е по корем, то повдига главата си по-високо от средното положение, като достига позиция от 45 градуса. То може да я задържи така за повече от 10 секунди. Главата все още е нестабилна и детето я поклаща на двете страни. Когато придърпваме детето към седнала позиция /което е само тест и в никакъв случай цел за трениривки/, детето повдига и задържа главата си изправена. То може да я задържи така цели 5-6 секунди с леко клатушкане.

Когато се опитваме да поставим детето на краката / отново е само тест, а не тренировка/, ние сме свидетели на една преходна фаза. Рефлекторната реакция на опора на краката, която е присъща на новороденото през първия месец от развитието, е във фаза на отзвучаване и рядко можем да я  наблюдаваме.

Това е за втория месец. Рефлексите, с които сме се появили на белия свят, надарени от майката природа, отстъпват, за да направят място за пробиване на  новите умения. Кои са те, ще видим през следващите месеци.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 2 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: