Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 3 месец

Докато в първите месеци усмивката на бебето е напълно случайна и рядко е свързана с лицето на близък човек, то сега тя е неразривна, постоянна съставна част от поведението на кърмачето. Достатъчно е детето да съзре движещо се лице пред себе си, то веднага реагира с усмивка. Няма значение дали лицето е познато, или чуждо, детето реагира винаги с усмивка на всяко човешко лице. Това е първият модел за социален контакт на новия човек. На тази възраст детето започва да произнася наредени един след друг звуци р, то се вслушва в своето гукане или гъргорене, сякаш си пее само. То изказва и звуци като е-хе и ех-хе и други комбинации като ей-ге и ей-ди. Бебето проследява по-умело от предишния месец движението на предмет пред очите му с поглед. Възможно е да обърне главата си настрани, за да проследи движението на предмета, особено ако той го заинтересува. Детето е в състояние да държи играчка в ръката си, да я движи към устата си, да се опитва да я хване с другата ръка.

Реакциите на опора и автоматизирана  походка от първите месеци вече са изчезнали. Ако поискаме да поставим бебето върху краката му, те остават свити. Това е напълно нормално на тази възраст – детето да не може да изпъва краката си във вертикално положение, а само да ги свива активно.

Ако придърпаме детето към седеж/това е само тест, не тренировка/, детето е в състоение да повдигне главата си за кратко време. Шийната мускулатура е станала по-силна, затова главата не клюма вече назад, а се повдига за кратко в началото на придърпването, но не успява да я държи изправена до достигане на седналото положение. В края на този месец то успява да задържи главата си изправена в седнало положение за около половин минута. Гърбът на детето е заоблен при сядане, затова не трябва да се поставя в тази позиция. Когато поставим детето по корем, то е в състояние да повдигне главата си така, че лицето му да образува с повърхността на леглото 90 градуса. Тази позиция на главата то може да задържи за около цяла минута. То се подпира отпред на предмишниците, позата му наподобява сфинкс.

2 коментара to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 3 месец”

  1. Благодарим Ви за ценната и добре поднесена информация. Ще продължим да следим с интерес следващите месеци от развитието на бебето.
    P.S. Д-р Янакиев – споделете Вашите мечти 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: