Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 4 месец

Бебето вече се смее с глас. Способноста да се усмихва се увеличава месец след месец и в четвъртия се прибавя един радостен смях. Това се получава когато близките му си играят и закачат с него. Детето се смее не само с глас, то се смее и с лицето и с ръчичките си. То не само се смее, бебето може да нададе и радостен вик. Други звукови проявления в тази възраст са  произнасянето на някои съгласни. Наричат се фрикативни съгласни понеже бебето ги произнася като издухва въздух през затворените устни. Така се получават звуци като „в“ , “ ф “ , а така също и „с“.

На тази възраст детето разглежда ръцете си като играчка, която е винаги на разположение. То ги търси, намира и отново изгубва. За първи път то се научава да ги събира заедно. Сега то може да достига с тях до кръста си, като ги спуска надолу. Най-важното движение на ръката сега обаче е към устата. Бебето „вкусва“, „опитва“ всеки докопан предмет или самите пръсти. Това е част от опознаването на света. Детето разглежда отблизо хванатите играчки като ги поднася пред очите си, като го прави изпълнено с най – искрено удоволствие.

Когато поставим бебето да седне /това отново е само тест / като го държим за тялото или мишниците внимателно детето държи главата си изправена. Дори когато накланяме телцето настрани главичката остава вертикална. Детето е много по концентрирано при придърпването към седеж, отколкото през предходните месеци. При някои по ленивчки бебенца може да се наложи да им  се духне към лицето или да бъдат повикани за да изправят глава.

Както в предишния месец крачетата остават в свито положение. То може да ги изпъва за кратко в коленете и глезените, но все още не в тазобедрените стави. Тук трябва да кажем, че е напълно възможно някои бебета да имат стабилна опора на краката си още в този месец, но това е по скоро изключение, а не правило.

Бебето вече не се задоволява с позата „сфинкс“, описана за предния месец. Опората в лактите не му е достатъчна, когато е поставено по корем. Сега гръбните мускули са много по – развити. Детето изпъва назад краката си, повдига във въздуха ръчичките си, изнася ги напред и назад. То сякаш „плува“ въху коремчето си като извива на дъга гърба си.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 4 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: