Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 5 месец

През първите месеци основният сетивен орган на бебето е неговата кожа. То реагира на докосване, погалване, студ и топлина. През 5-ия месец детето използва очите си изключително пълноценно и то е в състояние да следи обекти минути наред, без да умори очните си мускули. Слухът също вече се проявява като основна сетивност. Бебето може да прави разлика между ласкавия и по-строгия тон на майката. С мимиките на лицето си то може да изрази радост, страх и дори учудване. За първи път детето реагира на различните типове поведение на родителите си – както на положителните, така и на отрицателните. По отношение на речевото развитие децата обикновено упражняват овладените досега звуци в различни комбинации, без да прибавят нови. Детето съзира с радост подадената към него цветна играчка, размахва поривисто ръце и крака. Цветните играчки и дрънкалки събуждат неговия жив интерес.

През предишния месец бяхме описали,че кърмачето с удоволствие изпълнява люлеене по корем с вдигнати ръце и крака. Сега вече това люлеене се прекъсва с опора на ръцете. Ако нещо привлече вниманието на детето, то се обръща настрани дотолкова, че е в състояние да загуби равновесие и да се обърне по гръб. Това е неочаквано за него и трябва да се прави разлика от активното обръщане в следващите месеци.

Когато придърпваме детето напред  към седеж, то е значително по-активно от предходните месеци. Детето сякаш ни помага, като свива глава, ръце и крака. То също се придърпва напред. Способността да се опира на краката е значително увеличена, достатъчно е да го държим леко под мишниците. Кърмачето дори е в състояние да поеме само тежестта на тялото си за 1-2 секунди. През този месец все още се наблюдава лекото свиване на тазобедрените стави, което присъства още от раждането. Бебето стои върху пръстите си, но през този месец то вече е в състояние да се отпуска върху цяло стъпало. Отново предупреждавам, че изправянето на детето през този месец е само тест и в никакъв случай не трябва да се възприема като обучение или тренировка.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 5 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: