Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 6 месец

Детето може да разпознава близките си, като ги дарява с усмивка, а към непознатите хора става по-сдържано. Ако чуждият човек обаче се усмихне на детето или го закача игриво, то се настройва приятелски веднага и се усмихва в отговор. То е в състояние и да забравя лицата на близките си, ако не ги е виждало дълго време, в този случай то се държи с тях първоначално като с чужди хора. Детето може да произнася поредица от звуци като та-та-та, де-де-де, да-да-да. Отделните срички от тази поредица могат да се променят по височина и сила сякаш детето си пее.

На тази възраст бебето има много добре развит слух и то може много точно да установи източника на шума и да обърне главата си  в тази посока. То е в състояние да премести играчка от едната си ръка в другата. В края на краищата пътят на предмета винаги стига до устата, детето сякаш се опитва да разбере вкуса на всеки предмет като част от опознаването на заобикалящия го свят. Когато му подаваме предмет или играчка, бебето я поема съвсем целенасочено, без блуждаещи и насочващи движения, които бяха характерни за предходните месеци. Тук трябва да отбележим, че детето хваща само тогава, когато големината на предмета съответства на големината на ръката – до 3 см в диаметър например. Детето хваща предмета, като първо поставя дланта си върху него, а след това го хваща внимателно с палеца и пръстите. Използва цялата повърхност на ръката си  за хващане. Детето хваща  дори малки предмети по този начин.

Оставено по корем, детето се повдига и се опира на изпънатите си ръце. Ръцете са успоредни една на друга, а не поставени косо и встрани. Така то повдига нагоре целия си гръден кош. Тежестта на тялото ляга върху ръцете и корема. Китките са с разтворени пръсти. Юмручната поза е останала в миналото. Ако в този момент предложим на детето привлекателен предмет или играчка пред очите му, то премества тежестта върху едната си ръка и посяга с другата да го вземе. То може да пази равновесие за повече от 2 секунди. Ако иска да стигне до някакъв предмет, който е пред него, размахва ръце и крака в така наречените плавателни движения, но все още не е в състояние да се придвижи напред. Можем вече да го придърпваме напред  за ръцете до седеж. То изпитва удоволствие от това и когато възрастен го хване за ръцете, то разбира това като подкана за сядане. Ако в седнало положение на детето накланяме тялото му в рзлични посоки, то държи главата си изправена във всички положения без проблем. На тази възраст можем да поставяме бебето седнало, облегнато назад  на 60-70- градуса за по-дълго време, когато  е необходимо – например когато му даваме пюре с лъжичка. Ако тестваме детето в изправено положение, то поема тежесттна на тялото си върху краката си доста по-сигурно, но определено трябва да заявим, че това сега въобще не е време за ходене. Много често майки ме питат кога да поствяме детето на 90 градуса, отговарям им – когато бащата си постави седалката на колата си на 90 градуса. Съпругът обикновено отговаря – няма да го направя никога, защото така ще ме заболят гърбът и кръстът. Това  важи и за бебето, казвам аз.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 6 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: