Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 7 месец

Това е месецът на първите социални игри. Например играта на криеница – майката спуска кърпа върху очите на бебето, след което я дърпа с весел смях и казва „дзак“ , „ку-ку“ и др. Детето също се смее радостно и след няколко опита се включва в играта, като дърпа само кърпата от лицето си.

През този месец детето често „бърбори“. То изрежда всички звуци, които до този момент се е научило да изговаря. Тези звуци се подреждат един след друг в срички, като хе-хе-хе, та-та, да-да, еп-па, ме-мем и други. Бебето променя непрекъснато силата на звука и височината на тона. Тези звукове все още нямат никакъв смисъл, например та-та не значат татко, колкото и да ни се иска.

Детето обича да разглежда предметите, като ги взема в двете си ръце, върти ги и ги обръща, често ги прехвърля от едната в другата ръка, изпуска ги и ги взима отново. Кърмачето вече е много хитро и сега то е напълно наясно, че в стаята има и предмети, които не могат да се видят. Ако то изпусне предмет и го изгуби от поглед по време на падането, то навежда глава и започва да го търси по пода. Детето знае, че предметите падат надолу, а не нагоре. То вече е в състояние да посегне с двете си ръце към два отделни предмета. Обикновено то държи двата предмета едновременно за няколко секунди, преди единият от тях да падне от ръката му.

Това е месецът, в който вече можем да държим детето под мишниците и да си играем с него, като го оставяме да прикляква и да се отблъсква с краката си. По този начин то пружинира, като последователно изпъва или свива краката си. То намира това упражнение за изключително забавно. Казваме, че бебето открива краката си през този месец, защото то си играе с тях и по друг начин – когато е по гръб то си играе с тях и ги хваща, понякога ги поднася и към устата си. Обръщането от гръб на корем е едно усъвършенствано движение за детето. Това е едно винтово завъртане на таза и раменния пояс. Това е предпоставка напълно необходима за по-късното овладяване на пълзенето, така също и на сядането.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 7 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: