Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 8 месец

Детето сякаш открива себе си. Това е месеца, в който детето се вслушва в звуците които издава. Това са шепнене и бърборене, като че ли бебето разказва нещо на себе си. Детето открива в огледалото детското лице и осъществява контакт с него като му се усмихва и го гледа в очите. В предишните месеци бебето се интересуваше от  лицата на хората край него. Сега то наблюдава с интерес какво правят хората около него, домашните занимания на неговото семейство. Способноста за концентрация непрекъснато нараства.

Детето проявява подчертан страх от непознати. То реагира с отдръпване и с особен поглед. Не позволява да бъде вземано и докосвано от хора които не е виждало преди. Дърпа се назад, обръща се, често дори плаче.

Сега детето си играе често с предмети, които обръща и прехвърля в ръцете си. Тук трябва да отбележим, че вече в хващането участва не само дланта, но се включват вече и  върховете на пръстите. Както и в седмия месец детето пружинира с удоволствие върху краката си, когато е държано под мишниците. когато родителят  му предложи пръсти, бебето с готовност се хваща за тях и се придърпва само до седеж. То още не може да пълзи напред, но опитвайки се всячески да постигне придвижване то се върти около собствената си ос и така постига идеята да промени положението си.

Когато поставим детето да седне, то е в състояние да седи съвсем самостоятелно. Може обаче да се наложи да се подпира с едната или с двете ръце, за да не се преобърне. Гърбът му още не е съвсем изправен. ако го побутнем странично то се подпира на ръката си,за да не падне.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 8 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: