Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 9 месец

Детето започва да подрежда и да свързва заедно сричките, които е произнасяло разделно през предходните три месеца. С  право можем да кажем, че то образува словесни единици. Най-честите такива са ма-ма, да-да и дай-дай. Още от 7-мия месец детето участва активно в играта на криеница, сега обаче сме навлезли в нова фаза и детето само търси майка си, която се е скрила зад някоя мебел в дома. Тя трябва да насочва неговото внимание към себе си, като му се показва и като извиква ку-ку, дзак или други. То очаква с интерес това показване и протяга търсещо глава към майката, наднича, докато тя се покаже от своето скривалище, тогава то реагира радостно.

Това е месецът, през който детето се ориентира в пространството. То различава горе и долу, отпред и отзад, а също така вътре и вън. Детето целенасочено бърка в кутия, за да извади оттам предмет, особено ако предметът е с различен цвят от кутията. То реагира още от първите месеци на силен шум, по-късно обръща глава в посока на шумоленето, сега обаче то вече се концентрира върху различни звуци и шумове, като тиктакането на часовника или звученето от телефонната слушалка и се заслушва в тях за дълго време.

В предишните месеци детето изпускаше предметите случайно, сега то си играе, като изпуска и повтаря процеса на хващане и изпускане с удоволствие. То пълзи напред съвсем целенасочено, лежи по корем, горнаъа част от тялото е повдигната. То пълзи по корем, като се опира на предмишниците. Тази фаза е много кратка и бързо бива изместена от същинско пълзене с ръце и крака. Детето може да седи седнало, без да бъде подпирано, с напълно изправено тяло за повече от минута. Ако се опитаме да изведем от равновесие седящото дете, то вече се опира не само напред и настрани, но и назад. Когато го поставим изправено и го държим за ръцете му, то стои съвсем здраво на крака и поема тежесттта на тялото си за повече от няколко секунди. След което то не може да задържи равновесие в това положение.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 9 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: