Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя проблеми при лечението на ДЦП

Винаги съм твърдял, че ДЦП е една много коварна болест. Тя засяга не само двигателната, но и умствената дейност на детето. В сравнение с нея счупването на кост  е един абсолютно честен противник. Пациентът веднага отива при травматолог, защото фрактурата не може да чака. Лекарят обикновено се справя със счупването по стандартен, оттрениран многократно начин и в повечето случаи костта зараства напълно и болният е отново здрав както преди. Прекрасно е да си травматолог, да правиш хората отново здрави.

Не стои така обаче проблемът с ДЦП. На първо място детето не отива веднага при ортопеда. То е изцяло зависимо от своите родители, от техните проблеми в работата, в семейството, мнението на дядото и бабата, какво ще кажат съседите, някоя позната с дете с ДЦП, която не е успяла с лечението и подсъзнателно, а много често и съзнателно иска и другите да не успеят. Детето току-що е почнало училище, после е Коледа, после пак училище, после „не мога да се отделя от службата”, после „ще ходим на море” и т.н. Чувал съм всичко това стотици пъти, чувал съм дори „ами тогава е празникът на града ни”. Иначе „всички дават всичко от себе си”. Добре казвам, в нашата болница всичко е безплатно – всички консумативи дори тези, които не се покриват от касата, всичко дори  телевизорът и климатикът, няма пари под масата. От вас се иска да отделите 2-3 дни от ценното си време за здравето на детето и повярвайте ми, уважаеми читатели, около 40% намират хиляди причини да не го направят.

Когато се забави лечението на спастичната ДЦП, се случват следните необратими проблеми:

  1. Контрактурите на мускулите водят до контрактури на ставите, които се лекуват трудно и невинаги безнаказано.
  2. Контрактурите на мускулите водят до промени във формата на костите – например изправяне на шийката на бедрената кост, сплескване на ходилни кости в деформация и др., които изискват прерязването им, за да бъдат възстановени.
  3. Промените във формата на костите водят до промени и дори постепенно изкълчване на стави – например изправянето на шийката на бедрената кост води до изкълчване на тазобедрената става.
  4. Приучаването на детето да ходи с неотпуснати мускули създава порочна и грозна походка, която трудно, а често и ненапълно се преодолява след операция.
  5. Мускулните контрактури не позволяват на здравите мускулни групи да се развият въпреки старанието на рехабилитатора.
  6. Липсата на физическа независимост забавя значително умственото развитие на детето допълнително.

Всички тези проблеми се натрупват още през първите години от живота на болното дете. Не трябва да се пропуска това златно време  в търсене на „чудодейното” хапче или „да видим какво ще стане”, или „да изчакаме още малко” и други такива.

Най-големите ми успехи в лечението на ДЦП са само тогава, когато родителите се борят заедно с мен за здравето на детето си.

Прекрасно е да си ортопед, да се пребориш за здравето на хората, но само ако те наистина го искат!

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя проблеми при лечението на ДЦП”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: