Доктор Янакиев представя проблеми на човешкото движение
разкази с очакван край . . . . . 088 ORTOPED /6786733/

Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 11 месец

Детето показва  явна реакция при забрана. При думичката „не“ то прекъсва своята дейност за малко, след което поглежда въпросително или дяволито възрастния. След това отново повтаря забраненото действие. На тази възраст забраните се забравят  лесно, затова трябва да бъдат повтаряни. Някои деца могат да употребяват малки едносрични думи със специално значение: „бу“ за кола, „ам-ам“ за храна и други. Това не е задължително за тази възраст, може да се постигне и в по-късните месеци.

Така детето пие от чаша, като я държи с две ръце. Можем да му помогнем, като я придържаме леко. Проява на самостоятелно хранене е хващането на бисквита или хляб с ръка.

Детето открива взаимовръзките между предметите. Може да придърпа покривката, за да си вземе нещо от масата или да дърпа играчка за връвчица. Детето хваща, като използва извитите палец и показалец като клещи. То може да повдигне кутия или възглавница , за да извади скрития преди това пред очите му предмет.

Пълзи вече на четири крака много уверено и координирано – лява ръка/десен крак. Детето седи самостоятелно напълно стабилно. Ходи странично, като се придържа за предмети и мебели. Може да прави опити да ходи самостоятелно, като го държим за ръце. То ходи с така наречената „тазова стъпка“, като премества крака си заедно с таза. Това са несигурни, нестабилни крачки, но това е началото.

Няма коментари to “Доктор Янакиев представя развитието на бебетата – 11 месец”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: